Етикети

,


546374_3815481546428_1870653792_n

Автор : Веселин Василев

Да умееш да тълкуваш и анализираш е трудно начинание. Философските ми мирогледи го правят по-лесно и приятно.

Вчера бе денят на книжовността и славянската писменост. 24 май според мен трябва да е националният ни празник ,а не 3 март ,но това е друга тема. В държава , в която никой не чете ,пише се на латиница , не уважаваме будителите и сънародниците ни прославили тази страна – за повечето вчера бе просто една събота или по-лошото “ ден за размисъл “. Вместо да размишляват какво да направим ,за да тръгнем напред те “размишляват“ карайки се за една или друга партия ,като фенове на футболни отбори.

А да вчера имаше и леко земетресение. Почуствано от всички и коментирано от всички. Обаче никой не коментира ,че неграмотността и това,че за година средно всеки българин е прочел по половин книга. Неграмотни и некомпетентнтни ли ставаме. Това е истинско земетресение … Руският сайт rbth.ru публикува графика, на която се вижда кои са най-четящите нации в света. 

Изображение

Може да се направят безброй анализи от тази графика ,но най-важното е :

  • България я няма никъде, защото при нас има по-малко от 3 часа седмично четене на човек
  • най-развитите страни са в топ 30 на тази класация – случайно ли е ?
  • няма нито една страна от Балканският полуостров – може би е още едно доказателство за манталитетът ни

С  две думи искаме да сме между големите по стандарт на живот ,по грандиозни проекти ,по какво ли още не – е няма да стане докато не променим тази статистика. Дори леко да се отлепим от дъното пак е добро начало. Земетръсът вчера е поредното доказателство ,че така влюбили се  в материалните си придобивки , в начин на живот,  в издигане в култ на едни или други политици , в злоба , в завист , в безразличие – всичко може да рухне и да изчезне за миг.Бедствието на обществото не е от вчера ,но скоро ще стигне нивото на катаклизъм поне у нас.

Оправданието ,че книгите са скъпи е едно от извиненията да не се чете. Вчера едно издателство намали книгите си с 50% ,интересно колко са се възползвали … Да не говорим,че четенето е възпитание ,което първо създава родителят – дава му пример. После се налага от учителя и след това се изгражда ,като навик у самите нас.

 

Advertisements