Етикети

, , , ,


Канбера често е определяна от самите австралийсци, които никога не са я посещавали като скучен град, пълен с политици и бюрократи.Но тези, които го посетят ще се натъкнат на красиви галерии и музеи, скупчени около красиво езеро и сгушени в лоното на красива и пищна растителност.

Канбера е столицата и един от най-големите градове на територията на островната част на република Австралия. Населението й се равнява на 334 000 души. Градът е разположен в северо-източния край на Австралия. Канбера е избрана за столичен град, за да се постави край на съперничеството между двата най-големи града в континента Сидни и Мелбърн за столица на държавата.Климатът не е много ласкав към свикналите на сравнително по-високи температури. Времето като цяло е по студено. Летните месеци могат да се похвалят с преобладаващи слънчеви дни, но през пролетта и есента е доста влажно и хладно. През зимата температурите падат доста и е много студено.

В Канбера има много забележителности. Същността на австралийската култура, история и начин на живот е дълбоко отразена в архитектурата и в многото национални паметници на културата и организирани културни мероприятия. Много държавни институции са отворени за посетители: Парламента, Съда и др.
Австралийският парламент е една от най-забележителните сгради в света, която впечатлява с внушителна архитетура, цветни градини и колекции на съвременно австралийско изкуство. Когато протича парламентарно събиране, всеки е добре дошъл да присъства.

Австралийският военен мемориал е паметник, издигнат в памет на загиналите мъже и жени по времето на втората световна война в етап на миротворни дейности.Националната галерия на Австралия приютява над 100 000 худ. творби.
Националният научен и технологичен център – Куестакон е място, което трябва задължително да бъде посетено. Там може да паднете от 6 метра височина, да преживеете земестресение, да се разходите виртуално из космоса, да видите светкавици директно пред очите си.

Други места, които биха представлявали интерес са: Националната портретна галерия, Националната библиотека, Националният музей, Националният зоопарк, Националният акварум и Националният музей на динозаврите. Канбера толерира изключително много изкуството. Организират се чести мероприятия на жива музика и театър. Най-често са представяни в Театъра на Канбера, Уличният театър, зала Алберт и др. Стоунфестът в Университета на Канбера е грандиозен музикален фестивал.

Забележителностите в Канбера са национални икони, с които австралийците се гордеят, защото те пресъздават и споделят съкровищата на нацията, като предлагат интригуващ поглед към характера на страната и плавният й преход от  туземен континент към модерна държава.Канбера е град, който рядко би подбудил екзотичният ни туристически нюх за пътешествия. Със сигурност обаче, той ще ви очарова, ако го посетите. Тя е една от двете столици в света, чийто дизайн е предварително заплануван. Това я прави крайно симетрична и уникална с това. Основните административни тела са разположени сред пропорционално-криволичещи улички.

Advertisements