Етикети

, , , , , , , , , , , ,


Пармезанът (Parmigiano Reggiano) е твърдото пармско сирене, много подобно на нашия кашкавал, само че доста по сухо. Той е на първо място между млечните продукти, богати на калций.
Произвежда се в точно определени райони на областта Емилия Романя. То е традиционно твърдо сирене, произвеждано от обезмаслено краве мляко. Питите му са във формата на барабан и тежат над 30 кг. Отлежават от 1 до 4 години при висока влажност. В Италия Пармиджано се продава на големи буци, отчупени от питата, върху която е щамповано неговото име.
Кората му е твърда и блестяща, а цветът варира от слонова кост до жълтооранжев. Има зърниста, люспеста структура и не може да се реже с нож. Затова в Италия използват уред, подобен на длето. Питите тежат над 30 кг.
Ароматът на Пармиджано Реджано трудно може да бъде объркан. Той е сладък и плодов, с нюанс на стафиди. Вкусът е плодов, силно напомнящ ананас.
Най-често сиренето се използва настъргано върху супи, паста, ризото, ястия с телешко или салата. За да усетите пълния му аромат и превъзходен вкус, купувайте го на парче и го настъргвайте непосредствено преди консумация. Топи се перфектно, без да става на конци. Италианците го консумират и с плодове – смокини или круши, или като трапезно сирене – с хрупкав хляб и вино.
Препоръчителна напитка: Кианти; повечето силни червени вина. Cabernet Sauvignon, Pinot Noir,Червено Бордо, Каберне Фран , Мерло , Риоха , Кианти Класико , Рибера дел Дуеро , Зинфандел