Етикети

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Бостън е един от най-старите градове в САЩ. Основан е през 1630 г. от заселници – пуритани. Градът изиграва важна роля в борбата за независимост на САЩ. В околностите му се разиграват едни от най-важните битки между заселниците и армията на кралицата. В пристанището на Бостън се разиграва т.нар. Бостънско чаено парти.

След независимостта Бостън става един от главните пристанищни и производствени центрове на страната. Днес градът привлича над 16 млн. посетители от цял свят със своите забележителности, история и култура. Тук е открито първото американско обществено училище и първият колеж – Харвард (Harvard College) през 1636 г. в предградието Кеймбридж. В Бостън е прекарано и първото метро на територията на    САЩ.

Бостън е един от първите градове в света, който може да се нарече космополитен. Със своите близо 100 университета, колежи и научни институции градът привлича над 250 хиляди млади хора от целия свят да се обучават, което го прави един от най-големите и важни образователни центрове в света. По известните университети и колежи са Харвард(Harvard University), Масачузетският технологически институт (Massachusetts Institute of Technology), Бостънският университет (Boston University), Масачузетският колеж по фармация и здравни науки (Massachusetts College of Pharmacy and Health Sciences), Бостънският колеж (Boston College), Бостонският институт по изкуство (Art Institute of Boston), Музикалната консерватория на Нова Англия (New England Conservatory of Music), Колежът Бъркли (Berkley College of Music) и др. Бостънските обществени училища (Boston Public Schools) са най-старата училищна система в САЩ. Системата приема над 57 000 ученици годишно, в своите 145 училища, включително и Boston Latin School – най-старото обществено училище в САЩ от 1635 г. , English High – най-старата обществена гимназия от 1821 г. и the Mather School – най-старото начално училище от 1639 г.

Бостън е уникален сред американските градове, поради факта, че той е смесица от европейска и американска култура. Огромна част от сградите са на повече от сто години. Бостън впечатлява с контраста от старо и ново – старите църкви са разположени точно под новите стъклени небостъргачи. Като едни от най-интересните места, които трябва да се посетят в града могат да се определят следните:

  1. Музеят на науката (Museum of Science), разполагащ с богата колекция от материали, в областта на техниката, биологията и астрономията.
  2. Музеят на изкуството (Museum of Fine Arts), в който се намира една от най-големите колекции от картини на Моне, и голяма колекция от египетски мумии.
  3. Аквариумът на Нова Англия (New England Aquarium).
  4. Паркът на Бостън
  5. Christian Science Church Park – Една от най-големите църкви в САЩ, която може да побере 3000 души.
  6. Симфонията (Symphony Hall).
  7. Куинси Маркет (Quincy Market) – стар градски пазар, на който има огромно разнообразие от храни и места, където може да се яде кухня от цял свят, свърталище на артисти и художници;
  8. Китайският квартал (Chinatown).
  9. Prudental tower – втората по-височина сграда в Бостън, в която има организирани помещения, от които се открива прекрасна гледка към целия Бостън и залива, т.нар. Skywalk се помещава на 50-тия етаж.
  10. John Hancock Tower – най-високата сграда в Нова Англия и Бостън с 60 етажа (не се организират посещения).
В спортно отношение Бостън е представен в четири от на гледаните спортове в Северна Америка – Бостън Ред Сокс (NBL) , Бостън Брюйнс (NHL) , Бостън Селтикс (NBA) , Ню Йнгланд Пейтриътс(NFL).Тези отбори ще имат публикации в категорията “СПОРТНО“ в скоро време !

Oфициален сайт на град Бостън : http://www.cityofboston.gov/

Реклами