Етикети

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Лазаня (на италиански: lasagne) е традиционно италианско ястие, приготвено от слоеве тесто, между които е сложена различни видове плънка (обичайно от домати, месо, спанак и др.) и е покрита със сос бешамел и пармезан.Първите ястия, наречени „лазаня“, започват да се приготвят в региона Емилия-Романя, но впоследствие това ястие придобива голяма известност и става популярно не само в Италия, но и в целия свят. Първите лазани се приготвяли в специални пещи и в тави без дръжки, в които поставяли слоеве тънко тесто, редувано с кайма и пармезан.

В Лигурия към каймата за лазаня започват да добавят и сос песто (традиционен италиански сос от зехтин, босилек и сирене).Тестото за лазаня се приготвя по същата технология, както за приготвяне на макарони. Избира се брашно, произведено изключително от твърди видове пшеница. За да стане тестото зелено, към него при приготвянето му се добавя спанак.Съвременната лазаня се приготвя, по правило, от 6 слоя тесто, при това на всеки слой тесто се поставя плънка от месна смес, гъби, зеленчуци, а отгоре — слой сирене и няколко парчета масло, след което се запича.

Лазаня Болонезе или Lasagne alla Bolognese носи името на град Болоня, столица на един от 20-те италиански региона Емилия-Романя. Ястието е широко разпространено в цял свят и се е превърнало в един от символите на италианската кухня.

Погрешно е схващането, че рецептата за приготвянето на лазаня е сравнително нова. Всъщност тя води началото си още от времето на Римската империя. Разбира се видът й е бил по-различен. Приготвяли са я от листи тесто, сварени и поднесени със зеленчуци и сирене. В продължение на много векове, създаденото от римляните ястие се наричало „lasana“ или „lasanum“, което в превод означава „съд“. През 14 век Франческо Дзамбрини в своята кулинарна книга предлага нов подход за приготвянето й – листите се нареждат един върху друг, а между тях се слага сирене. Неговата рецепта има голям успех и променя завинаги традициите в приготвянето й – от този момент нататък лазанята се реди на пластове, а ястието постепенно се превръща в любима храна за почитателите на добрата кухня.

продукти за 6 порции:

♦   500 гр кори за лазаня без варене

♦   100 гр настърган пармезан

♦   400 мл сос Бешамел

♦   200 мл зеленчуков бульон

♦   250 гр телешка кайма

♦   250 гр свинска кайма

♦   100 гр бекон

♦   1 морков

♦   1 глава лук

♦   1 стрък целина

♦   150 мл прясно мляко

♦   300 мл доматено пюре

♦   6 с. л. зехтин

♦   150 мл червено вино

♦   сол и черен пипер на вкус

♦   масло за намазване на тавата

Приготвяне:

♦   Започваме с приготвянето на сос Болонезе. Нарязваме на ситно лука, моркова и целината и ги запържваме за кратко в зехтина. Нарязваме на кубчета бекона и заедно с каймата ги добавяме към зеленчуците. Запържваме ги на силен огън за 3-4 минути. Прибавяме виното и разбъркваме внимателно. Намаляме огъня и добавяме доматеното пюре, зеленчуковия бульон, сол и черен пипер на вкус. Похлупваме с капак и оставяме соса да се вари на тих огън за около час, като го разбъркваме периодично. Малко преди да изключим котлона, добавяме прясното мляко.

♦   Докато сосът се вари, приготвяме Бешамела

♦   Вклюваме фурната на 180 градуса и започваме с реденето на лазанята. Намасляваме правоъгълна тава, изсипваме няколко лъжици от сос Болонезе, разпределяйки го равномерно по дъното, нареждаме един пласт от корите за лазаня, покриваме ги с няколко лъжици от Бешамела, обилно количество от сос Болонезе и наръсваме с пармезан. Продължаваме да редим лазанята, докато свършат корите. Най-отгоре изсипваме останалото количество Бешамел, поръсваме обилно с пармезан и слагаме да се пече за около 30 мин. Сервираме я топла.