Етикети

, , , , , , , , , , , , ,


Капрезе (италиански Caprese) – e антипаста и включва – домати, сирене моцарела, зехтин и босилек. Неговото име е получено от остров Капри, разположен на южния бряг на залива на Неапол. Благодарение на червено-бяло-зелен цвят, повтаряйки италианското оцветяване на флага, Капрезе е едно от националните ястия на Италия. Между другото, ако сложите всички съставки на класическата салата върху тестото, вие получавате истинска пица „Маргарита“, друг символ на италианската кухня!

Традиционата Капрезе са нарязани на парчета моцарела, домати и листа  босилек  са поставени последователно в кръг отгоре, подправена със сол , черен пипер и се полива със зехтин. В идеалния сортове домати трябва да включва сортът „биволско сърце“, отглеждани на брега срещу остров Капри, Италия – до известния вулкан Везувий.Сиренето моцарела трябва да бъде класическо – от млякото на италиански черни биволици  (биволска моцарела т.нар.),  зехтин – студено пресован .

В допълнение може да се  добавят    маслини     подправени с   щипка риган отгоре. В нашата култура, свикнали с остри вкусове, салатата може да се  поръси с няколко капки балсамов оцет, въпреки че това не е задължително допълнение към традиционната Капрезе.

Не само вкусена, но също и здравословна!
Доматите и сиренето, включени в Капрезе -са много полезна комбинация за здравето.Каротинът, който е в доматите, се абсорбира добре само в присъствието на мазнини (сирене). В допълнение,  се смята, че доматите съдържат вещества, които предотвратяват развитието на рак.