Етикети

, , , ,


„Уилис Тауър” (Willis Tower) (Jackson/SFranklin St.)
Преди време най-високата сграда в Чикаго (и в цяла Америка) се казваше „Сиърс Тауър” (Sears Tower). Но някогашната перла в короната на веригата от универсални магазини „Сиърс” (Sears), която днес вече не е толкова успешна, както в миналото, сега е собственост на английска инвестиционна фирма. А тя е дала на все още най-високата сграда в Америка (и пета по височина в света) своето собствено име. Каквото и да си говорим за патриотизма – който дава парите, поръчва музиката, – това важи и за архитектурата. Забележителната гледка от върха на високата 442 метра кула е особено красива в късния следобед, преди залез слънце. Наистина зрелищни са стъклените еркери най-горе, където човек има усещането, че е надвиснал над града. www.theskydeck.com

Тръмп Тауър” (Trump Tower) (Wabash Aveam Chicago River
Най-новата кула на суперлативите в Чикаго. Тя е 92-етажна и е висока 423 метра. В долната й част има скъп хотел, а на високите етажи – суперлуксозни апартаменти. Изключително красива е играта на светлините по сребристо блестящата фасада на заобления небостъргач. В момента това е втората по височина сграда в САЩ.

Ханкок Тауър” (Hancock Tower) (Michigan Ave.) 
Мощният черен небостъргач в северната част на центъра още в 1968 г. е бил издигнат на 100 етажа – тогава това е било рекорд. Разположен е близо до брега на езерото Мичиган и тъй като около него почти няма други толкова високи сгради, гледката от неговата панорамна тераса към града, езерото и другите небостъргачи е най-зрелищната в Чикаго.www.hancockobservatory.com

Монаднок Билдинг” (Monadnock Building) (Jackson/Dearborn St.) 
Една от най-интересните сгради в исторически аспект: двете половини на сградата си приличат, но са конструирани по съвършено различен начин. Завършената в 1891 година източна половина е с традиционните дебели стени, характерни за постройките от камък и тухли. Завършената в 1893 година южна половина вече е с революционната желязна конструкция, която по-късно прави възможен строежа на небостъргачи.

Ригли Билдинг” (Wrigley Building) (Michigan Ave.) 
Може би най-красивият небостъргач в Чикаго е построен, така да се каже, от дъвка. Г-н Ригли – производителят на ментовата дъвка – лично избрал парцела на северния бряг на река Чикаго и възложил строежа на разкошен небостъргач в стил „сватбена торта“.

Маркет Билдинг” (Marquette Building) (Dearborn/Adams St.) 
Шедьовърът на „Чикагската школа“ („Chicago School“) от 1895 година. Особено красиво е фоайето на сградата, по дизайн на Тифани. Великолепните мозайки са посветени на един от първите бели откриватели, стъпили в района на Чикаго: френският свещеник Жак Маркет (Jacques Marquette).

Центърът „Джеймс Р. Томсън” / Административна сграда на щата Илиноис (James R Thompson Center /State of Illinois Building (Randolph/Clark St.) 
Построената в 1985 г. по проект на Хелмут Ян (Helmut Jahn) административна сграда на щата Илинойс заема разстоянието между две улици и е изцяло в стила на постмодернизма: с много цвят, разчупени стъклени фасади и 16-етажна галерия около вътрешен двор, от която дъхът секва.

Федерален център (Federal Center) (Dearborn/Adams St.) 
Архитектите на „Баухаус“ са строили и в Америка. Тези минималистични, почти заплашително действащи небостъргачи са построени в 60-те години на ХХ век по проект на Мийс ван дер Рое (Mies van der Rohe). В приказен контраст с хладните черни кубове е намиращата се пред тях яркочервена скулптура на Александър Калдер „Фламинго“.

Аква Билдинг” (Aqua Building) (Columbus Dr./Lake St.) 
Фасадата на най-новия небостъргач на града прилича на водите на езерото Мичиган. Балконите му сякаш се подават от огледалото на водата.

Милениум Парк” (Millenium Park) (Michigan Ave./Washington St.) 
Чикагският проект за новото хилядолетие е завършен едва в 2004 година и е струвал почти четвърт милиард долара, но пък се е превърнал в една от най-популярните атракции на града. Забележителни са огледалният овал на „Облачната врата“ („Cloud Gate“) на скулптора Аниш Капур (наричана също „Бобчето“), концертната сцена в павилиона „Притцкер” (Pritzker Pavillon) по проект на Франк Гери (Frank Gehry) и пръскащите вода видеоинсталации на испанеца Хауме Пленса.

Оук Парк” (Oak Park) (15 км западно от центъра на града) 
Франк Лойд Райт живял от 1899 година в продължение на 20 години в това предградие на Чикаго. Тук започва кариерата му на може би най-прочутия архитект на Новия свят. Тук той развива своя типичен „прериен стил“ – плоските покриви, дългите, спокойни хоризонтални линии, които органично се вписват в околния ландшафт. В собствения си дом архитектът създал дизайна на мебелите, на лампите и дори на облеклото на съпругата си, за да бъде всичко в подходящия стил. Днес къщата му е място за поклонение на почитателите на архитектурното изкуство. www.gowright.org

Реклами