Етикети

, ,


Обикновено наричат ригана подправката за пица. Но освен прекрасния вкус, който придава на всички средиземноморски ястия подправката и незаменима билка. 
Подправката, която познаваме под името риган идва от Северна Европа, където и до днес се среща в див вид. Освен това риганът се култивира от векове и в наши дни може да се открие по целия свят.
Риганът се слави не само с прекрасния си аромат, но и с полезните си за здравето свойства. Има силно антибактериално действие. Това се дължи на летливите масла тимол и карвакрол, които съдържа. И двете вещества са познати като много силни противници на бактерии причиняващи стомашно-чревни заболявания. 
Мексикански изследователи са открили, че риганът може да се използва за лечението на бактериално заболяване известно като гиардия. Според учените риганът се бори по-успешно от познатите лекарства с бактерията, която може да причини сериозни проблеми.


Но ползите от билката и подправка не спират до тук. Освен това риганът е пълен с антиоксиданти и витамини, следователно има добър ефект в борбата срещу рака и проблемите появяващи се с напредването на възрастта.
Риганът има 42 пъти повече антиоксиданти от ябълките, 30 пъти повече от картофите и 12 пъти от портокалите.
Всъщност за риганa се смята, че съдържа най-много антиоксиданти от всички храни!

Advertisements