Етикети

, , , , , ,


За първи път Ементал се споменава през 1293 г. Етимологията на името сочи на произход от долината на река Еме в кантона Берн : emmen — от името на река Еме и tal на немски – долина.

Наименованието Ементал не е защитено и регистрирано като търговска марка, поради това на пазара с марката „Ементал“ се продава сирене и от Франция, Бавария, Финландия и др. страни.

Като продукт с контролиран произход (AOC) през 2006 г. в Швейцария е регистрирана търговската марка Emmentaler Switzerland, която може да се използва само за Ементал направен в Швейцария.

Сиренето Ементал е жълто, средно-твърдо сирене, с плътна консистенция, което се прави от краве мляко. То има пикантен, сладък вкус, с плодово-орехови тонове и аромат на прясно окосена трева. Характерни са големите дупки в сиренето, поради естеството на производствения процес (отделяне на въглероден диоксид от бактериите Streptococcus thermophilus, Lactobacillus и Propionibacter shermani). Дупките се дължат на въздуха, който се освобождава, когато сиренето се оставя да ферментира и съзрява на кръгли блокове в продължение на няколко месеца. Сиренето e с жълта кора, твърдо и сухо на вид, с гладка повърхност и вътрешност с жълт – светло жълт цвят, до слонова кост. В някои страни е известно и като швейцарско сирене.

Произвежда се на цилиндрични пити с диаметър 80 – 100 см. и средно тегло 70 – 75 кг., като за направата на една пита са нужни между 700 и 900 литра мляко. Произвежда се в различни страни – Швейцария,ФранцияГерманияФинландияАвстрияДанияИрландияАвстралияНова ЗеландияКанада и САЩ.

Заедно със сиренето грюер, Ементал е най-често срещаната съставка за приготвяне на фондю. Ементал и сиренето Чедар пък са двете най-често използвани сирена при правенето на сандвичи, хамбургери и т.н. във САЩ и Европа. Обикновено се съчетава с червени плодови вина от сортовете Пино ноар или Гаме ноар и бели вина от сортовете Пино гриТраминер (Гевюрцтраминер) или Пино блан.

Оригиналният швейцарски Ементалер трябва да зрее най-малко четири месеца. Той има кръгла форма с естествена коричка, и се съхранява традиционно във винарски изби.

Швейцарският Ементалер в зависимост от времето на стареене бива няколко вида : „Класик“ – 4 месеца стареене, „Резерва“ – 8 месеца и „Premier Cru“ – 14 месеца стареене.

„Emmentaler Switzerland Premier Cru“ е специално сирене, което е съзрявало най-малко 14 месеца във влажни изби. Това сирене печели първо място през 2006 г. на Световната купа на сирената в Уисконсин (САЩ), в конкуренция на 1700 видове различни сирена.

Advertisements