Етикети

, , , ,


Шопската салата е ястие от категорията на предястията, разпространено в кухнята в БългарияСърбия и Република Македония. Широко е разпространена във Влашко под името salată bulgărească (българска салата). Представлява салата от нарязани доматикраставици, сурови или за предпочитане печени чушкикромид лук, пресен магданоз и настъргано или натрошенобяло саламурено сирене.

Подправя се с дресинг от растителна мазнина (олио или зехтин) и евентуално, с винен или ябълков оцет. Понякога се слага и малко чесън, особено ако чушките са печени, както и люта чушка.

Шопската салата най-вероятно е създадена от Балкантурист през 60те години на 20 век. В ранните български готварски книги липсва информация за подобна салата, а салати базирани на домати са доста редки. Иронично, поради успеха на Шопската салата, в някои съседни на България страни се твърди, че това е традиционна за тях рецепта.

Шопите я приготвят от местен сорт чушки, които имат приятно лютив вкус. Чушките задължително са печени. Особено приятна е салатата със зрели чушки. Другите съставки са същите.

Шопската салата освен на Балканите е популярна в Чехия и Словакия (šopský salát), където присъства в менюто на заведенията, леко видоизменена (без печени чушки, а понякога и без лук), а в Словакия я сервират със захар.