Етикети

, , , ,


Ризотото е едно от най-популярните италиански ястия. В традиционното италианско меню ризотото се сервира като топло предястие след студените ордьоври и преди основното ястие. При неформални вечери ризотото, както и италианските спагети може да бъде сервирано като основно ястие. Никога не се сервира с хляб или като гарнитура.

За да се приготви хубаво ризото най-важно е да се избере правилния ориз.Той трябва да бъде дребен, кръглозърнест ориз, богат на скорбяла, която придава своеобразната кремообразна форма на ястието. Предвидете по една кафена чаша или една шепа сух ориз на човек (от 60 до 80 г). Оризът не трябва да се мие.
Затоплете мазнината (масло, зехтин или олио) в широка и не много висока тенджера за да може ориза свободно да набъбне. Пропорциите за мазнина и ориз е около 20 г мазнина на 100 г ориз. Първоначално загрейте само половината от маслото. Добавете ситно нарязан лук Добавете ориза и разбърквайте на слаб огън с дървена лъжица, докато ориза стане прозрачен.

В ризотото ориза се приготвя чрез постепенното добавяне на горещ бульон или други течности, Важно е да се помни, че течностите трябва непременно а бъдат горещи, когато се прибавят към ориза. Количеството течност, което се поема от ориза е различно – 1 към 3 или 1 към 4 отношение на ориз към течност. Сложете бульона в отделна тенджера на слаб огън и го добавяйте на порции, като разбърквате от време на време. Сипвайте ново количество бульон, когато ориза е поел предишното.
След около 20 мин (зависи от сортовете ориз) пробвайте дали се е сварил и спрете да добавяте течност, за да не стане лепкав. Добавете останалото масло на парченца като разделяте с вилица зрънцата ориз. След това прибавете и останалите съставки(виж по-долу) и накрая настъргания пармезан(кашкавал). Съставките  могат да бъдат най- разнообразни – различни зеленчуци, сирена, морски дарове или риба, гъби, зелени подправки.

След като сте добавили прибавките разбъркайте внимателно и оставете на слаб огън за около 2-3 минути.След това свалете от огъня и похлупете за 5 мин. Сервирайте го дълбоки затоплени чинии и сервирайте веднага.

Advertisements