Етикети

, , , , , , ,


Лион е град в източна централна Франция и е третият най-голям град в страната. Той е голям икономически център. Разположен е на пътя между Париж и Марсилия.
Лион има репутация като столица на гастрономията и като град, изиграл важна роля в историята на киното.

Flag_of_Lyon

Заедно с покрайнините и сателитните градове Лион е втората по големина метрополия във Франция след Париж с население от над 1,6 милиона души.
Лион още е известен и като копринената столица на света заради производството на коприна и текстил. Той е и важен моден център.

Тук се намират също и международните седалища на Интерпол и Euronews.В южната част на града се сливат реките Рона и Саона. Средновековният Лион е бил построен на западния бряг на Саона. Този район е признат за част от световното културно наследство и е в списъка на ЮНЕСКО.

800px-Au_dessus_du_quartier_Saint-Jean

Лион е основан като римска колония през 43г. пр. Хр. Първото име на града е Лугдунум и идва от името на келтския бог на светлината. Лугдунум значи хълм на светлината. Интересното е, че келтският символ на Луг е бил петела, който днес е и символ на Франция.В Лион е имало преследвания на християни през 2-и век.Градът е бил и сцена на масово насилие срещу хугенотите по време на Вартоломеевата нощ през 1572г. Лион е бил център за германските войски, окупирали Франция през Втората световна война, но и крепост на Съпротивата. Днес в града има музей на френската съпротива.

Забележителности:
Металната кула Фурвиер
Манастирът Сен Мари де ла Турет

Националната опера на Лион

800px-Façade_de_l'Hôtel_de_Ville_de_Lyon

Катедралата Сен Жан

450px-Cath._St_Jean_(2)

Базиликата Нотр Дам де Фурвиер

800px-Basilique_de_Fourvière_from_Saone_(Lyon)
Византийската църква Ене, от 11-и или 12-и век

Advertisements