Етикети

,


Канелата като подправка се добива от кората на дървото, която през 2 г. се обелва и след това се изсушава, докато стане като фин пергамент. Навива се на ролца, но в търговската мрежа се продава и стрита на фин прах. Родината на канеленото дърво са влажните тропически гори на Югоизточна Азия. Цейлонската канела е разространена в Шри-Ланка, Индия, Маями, а китайската се отглежда в Китай, Виетнам и Индонезия.

КанелаКанелата става известна в Европа през 1505 г., когато португалците пристигат в Цейлон и научават как се произвежда. Канеленото дърво всъщност е от сем. Лаврови. То достига височина до 18 м височина. Кората му е със светлокафяв цвят. Цветовете са бледожълти  и образуват своеобразни гроздове.  Тайната за добива на канела дълго време била пазена грижливо от търговците. Затова и цената й била твърде висока. Португалците научават как се произвежда ароматното растение. Всеки цейлонец над 12-годишна възраст трябвало да доставя годишно по 18 кг кора от канела, като цифрата се увеличавала ежегодно. Този вид данък струвал живота на много хора. В същото време в Амстердам изгаряли планини от канела, щом цените падали. Първите плантации за производство на канела се появяват през VIII век в тропиците и субтропиците на Азия. Днес се култивират и в Африка, Южна Америка и Австралия.

Тя се използва най-вече в сладкарството, като се добавя към десерти, сладки питиета, конфитюри и сладка, но също така в малки количества може да се използва и за подправяне на агнешко и птиче месо, печена гъска, ябълков и сливов мус, греяно вино, печени ябълки и плодови супи, на които придава приятен вкус. Кафето на зърна също получава по-хубав вкус, ако към него се добави малко канела.

Отдавна известна като подправка, в по-ново време канелата е обект и на изследвания като лекарство. Самостоятелно или в комбинация с други храни тя се използва за лечение на различни болестни състояния. Едно от приложенията й е в борбата с наднорменото тегло при диабетици. Смята се, че тази подправка съдържа молекула, чиято структура е сходна с тази на инсулина, също така и проантоцианидин, който усилва чувствителността на клетките към инсулина. При затлъстели хора обвитите в тлъстини клетки са лениви към действието на антидиабетния хормон.

Положителни ефекти върху здравето

Има изразен антиоксидантен ефект. В минимални количества канеленото масло стимулира кръвообращението и храненето на клетките на стареещата кожа, подобрява кръвоснабдяването на корените на косата, укрепва зъбите. Ароматът на канелата подобрява храносмилането. Лечебното действие на канелата в храненето е особено полезно при:

  • преохлаждане;
  • простуди;
  • болести на ставите;
  • гръбначния стълб;
  • подсилва и имунната система;
  • помага за преодоляване на умората;
  • при депресии;
  • слабост;
  • има превантивна роля срещу Алцхаймер;
  • помага за понижаване на кръвната захар, за което се препоръчва на хора, страдащи от диабет.

Източник: Канела за по-добро здраве http://www.bb-team.org/articles/3224_kanela-za-po-dobro-zdrave#ixzz1ozdCFkLj